”Suomi on mahdollista nostaa paljon vähemmässä ajassa kuin 61:ssä päivässä jalkeille.”Koronavirus COVID-19 tappaa. Epidemia on kuitenkin selätettävissä.

TARVITAAN NELJÄ TOIMENPIDETTÄ
1. Ajallinen etäisyys kontakteihin. Noin 85 % sairastuu viikon sisällä tartunnan saamisesta. Siirrä kaikki tapaamiset kahdella viikolla, niin et levitä virusta muihin – eivätkä he sinuun!

2. Vähennä kontaktit minimiin. Keitä tarvitsee nähdä kahden viikon aikana? Perheenjäseniä ja kaupan henkilökuntaa. Lähes kaikki muut asiat voi hoitaa puhelimessa, videopuheluilla tai sähköpostilla.

3. Liikkumisen rajoittaminen maakuntien ja kuntien välillä. Tehokkain keino saada Suomi nopeasti takaisin toimintakuntoon on varmistaa, että virus ei leviä kunnasta toiseen, vaan että kunnat saavat puhtaat paperit nopeasti.

4. Yritykset ja työntekijät lomalle kahdeksi viikoksi. Jos milloin, niin nyt on paras aika yritysten laittaa koneet seis. Jos työpaikat ovat kiinni kaksi viikkoa, se maksaa. Mutta jos Suomi on suurelta osin iskussa kahden viikon jälkeen ja kykenevä auttamaan muita maita, se voi tuoda työtä ja työpaikkoja seuraavan puolen vuoden aikana hurjasti enemmän.

KIINA ANTAA ESIMERKKIÄ
22.01.2020 Kiinassa todettiin uusia sairastuneita 32 henkeä. Levittäjiä oli enemmän. Tilanne räjähti.

05.02.2020 sairastuneita oli päivittäin 3000 – 4000. Mitä Kiina teki?

  • Ensin Kiina asetti liikkumisrajoitukset Wuhanin kaupungille.
  • Sen jälkeen kun viruksia havaittiin pitkin samaista Hubein maakuntaa, eristettiin koko maakunta.
  • Lopulta matkustusrajoitukset ulotettiin kaikkialle. (Tässä vaiheessa virus oli ehtinyt leviämään ulkomaille.)
  • Samaan aikaan yleiset kokoontumiset kiellettiin, yritykset sulkivat ovensa ja auki pysyivät lähinnä tärkeimmät yhteiskunnan avaintekijät, ruokakaupat ja terveydenhuolto.

05.03.2020 uusia sairastuneita oli enää 143. Se on hämmästyttävä luku maassa, jossa on yli miljardi asukasta.

Viimeisen viikon aikana uusia sairastuneita on ollut enää 11-39, eikä useimmissa Kiinan maakunnissa ole ilmennyt uusia sairastapauksia tai epäiltyjä tapauksia.
Lähde: WHO:n koronaepidemian päiväraportit

SUOMEN PERUSTEET
1. Ihmisten turvallisuuden varmistaminen.
2. Nopea paluu normaaliin arkeen koulutuksessa, työssä ja harrastuksissa. Meillä on kaikki edellytykset päästä jalkeille ennen Kiinaa.
3. Talouselämän nostaminen jalkeille ja vientiteollisuuden ja tuotantomarkkinoiden aseman parantaminen tilanteessa, jossa monet muut EU-maat saattavat vielä pitkäänkin kamppailla rajoitusten kanssa.
4. Ja tärkeimpänä, haluan frendin kanssa oluelle.

Suomessa on sairastuneita nyt 359.
Mahdollisesti viruksen levittäjiä on 4 000 – 10 000 henkilöä.

Siksi tarvitsemme liikkumiskohtaiset rajoitukset hetkeksi kuntien välille, mutta se on tehtävä nyt!

Suomessa on 310 kuntaa.

POSITIIVINEN SKENAARIO: Useimmat niistä voidaan vapauttaa rajoituksista kahdessa viikossa, jos niissä ei ole yhtään sairastumista ilmennyt 31.3 mennessä.

Kriisikunnat, joissa sairastumisia on ilmennyt, voidaan vapauttaa rajoituksista 2-6 viikkoa myöhemmin, jos uusia sairastumisia ei ole ilmennyt.

Suomalaiset yritykset pystyvät korvaamaan muiden maiden teollisuusvajetta ja saavat uusia asiakkaita.

NEGATIIVINEN SKENAARIO: Nykyisillä toimilla kriisi jatkuu ja virukset leviävät hiljalleen kunnasta toiseen – ja takaisin.

Ennen pitkää tulee uusia rajoituksia, joita sitten pidennetään.

Epävarmuus säilyy kaiken aikaa vanhusten ja yritysten päällä.

Vaikea sanoa, mitä kriisin pitkittyminen tulee maksamaan. Vaikutukset voivat olla asiakassuhteiden menetyksiä, kymmenien miljardien menetykset yrityksille, konkurssit, jne.

Mitä lyhyempi kriisi, sen parempi!MITÄ SINÄ VOIT TEHDÄ?
1. Osta viikon ruuat kerralla.
2. Pidä hanskoja aina kotisi ulkopuolella.
3. Ulkoile. Pysy kotona. Pysykää perheenä yhdessä. Pitäkää etäisyyttä muihin viikon ajan. Tarvittaessa pitempään.
4. Varmista, että naapureilla on kaikki kunnossa.
5. Jos naapurissa asuu yli 70-vuotias tai riskiryhmään kuuluva henkilö, varmista, että hän saa kaiken sen, mitä tarvitsee. Sovi tarvittaessa hänen kanssaan ruuan toimittamisesta kotiovelle.

MITÄ VIRUKSESTA TIEDETÄÄN
Kuka levittää?
1. sairaat (oireilevat henkilöt)
2. kantajat (ovat saaneet virustartunnan, mutta eivät oireile, eivätkä ehkä itse sairastu)

Etelä-Savossa pidettiin hääjuhla. Tirolista tullut henkilö osallistui hääjuhlaan. Hän ei tiennyt saaneensa tartunnan eikä oireillut. Hääjuhlaan osallistui 96 henkilöä. Häiden aikana vähintään 22 sai tartunnan. Vieras ei koskettanut ja halannut kaikkia sairastuneita. Osa sairastuneista oli tilan toisella puolella.
Lähde: Koronavirus riehui hääjuhlassa Etelä-Suomessa – morsian ja suuri osa vieraista sai tartunnan: ”Sairastuneet istuivat eri puolilla juhlatilaa”, MTV

Kantajia ovat sairaan ohella
1. perheenjäsenet (lähes 100 % varmuudella, koska yhteisiä tarttumapintoja ovat mm. vessan oven kahvat.)
2. todennäköisesti työkaverit (75 % varmuudella, koska yhteiset taukotilat, hengitysilma, keskusteluhetket.)
3. mahdollisesti ystävät, naapurit, sukulaiset (varmuus riippuu miten paljon on otettu kontaktia ja ajallisesti vietetty aikaa ja onko kohtaaminen ollut heti tartunnan saamisen alkuvaiheessa vai juuri ennen oireiden ilmestymistä.)
4. muut henkilöt (kaupan kassahenkilöstö, siivoojat,…) eli käytännössä kaikki ne, joiden kanssa sairaat tai kantajat ovat olleet tekemisissä.
5. muut asiat (bensapistoolit, ovien kahvat, hanat, pyyhkeet,…)

Miten tartunnan saanut levittää?
1. Yskiminen, hikoilu, virtsaaminen ja ulostaminen.
2. Koskettaminen (kasvoilta ja käsistä eri pinnoille ja toiseen ihmiseen)
2. Hengittäminen. Jokaisella hengityksellä keuhkoihin siirtyy ja sieltä pois siirtyy noin viisi miljoonaa partikkelia erilaisia kaasuja, viruksia, bakteereita, pölyä ja muita epäpuhtauksia. Suussa, nenässä, kurkussa, keuhkoputkessa ja keuhkoissa olevat ja lisääntyvät virukset siirtyvät leijailemaan ympäröivään ilmaan.

Kiinassa tehty tutkimus paljasti, että sairastunut levitti korona-virusta 4 tunnin linja-automatkalla 9:ään muuhun, joista kauimmainen istui 4,5 metrin päässä. Yksi sairastui 30 minuuttia myöhemmin, kun linja-auto oli tyhjennetty ja uudet asiakkaat saapuivat bussiin. Tutkimuksen mukaan on syytä epäillä, että virus leviää ilmateitse.
Lähde: Coronavirus can travel twice as far as official ‘safe distance’ and stay in air for 30 minutes, Chinese study finds, South China Morning Post

Mikä on viruksen elinkaari?
Ihmisen kehon ulkopuolella virus voi säilyä hengissä muutamista tunneista 3-4 päivään. Mitä viileämpää, sen paremmat edellytykset viruksella on.

Ihmisen kehossa virus tunkeutuu soluun, yhdistyy osaksi solun koneistoa ja kopioituu uusiksi viruksiksi lopulta tuhoten isäntäsolun. COVID-19 voi pitää sairastuneen vuoteen omana 8-37 päivää. Virusta saattaa löytyä miehen sperman seasta vielä paljon myöhemminkin.

Tyypillisesti tartunnan saamisesta 50 % sairastuu 72 tunnin kuluessa ja suurin osa 7 päivän aikana. Hyvin harvinaisessa tapauksessa oireet voivat alkaa vasta 24 päivän päästä.

Sairastuneista ei löytynyt keskimäärin 22 päivän jälkeen enää virusta.
Lähde: Wikipedia

STRATEGISIA HUOMIOITA EPIDEMIAN TORJUMISESSA
Etäisyyden merkitys
Koska viruksella ja sen kopioilla on pitkä elinkaari, sitä tarvitaan myös ihmisten välille
1) ajallisesti, eli että ihmiset kohtaavat toisiaan harvoin
2) matkassa, eli että ihmisten välillä on välimatkaa paljon
3) strategisesti merkittävien henkilöiden välille

Ajallinen etäisyys
Ajatellaan että sinulla on virus. Jos joka päivä kohtaat viikon ajan 3 uutta henkilöä, jotka kohtaavat 3 uutta henkilöä jne., viikossa kohtaamisia kertyy 11 604.

Tapaamisten siirtäminen yhdellä viikolla vähentää leviämisriskiä noin 85 %:lla, koska todennäköisesti oireet iskee päällesi viikossa. Olet pelastanut silloin suuren joukon ihmisiä.

Ihmisten välimatka toisiinsa
Samaan tapaan kuin tupakansavun haju leviää, kulkeutuu huoneistossa myös ilmassa epäpuhtaudet ja virukset. Ajan viettäminen ulkosalla ja eri huoneissa vähentää osittain riskiä. Asunnossa, jossa on toimiva ilmanvaihto, ilma vaihtuu kaksi kertaa tunnissa, joten jo puolen tunnin päästä ilma ruokailutilassa pitäisi olla flunssaisenkin jäljiltä lähes puhdasta. Jos käsien ja kasvojen hygieniasta pidetään huolta, eri aikaan ruokailu tai ruokailu omissa huoneissaan saattaa vähentää ratkaisevasti tartuntariskiä.

HYÖDYLLISET LINKIT
– Reaaliaikainen koostesivu Suomen tilanteeseen: Pandemia.fi
– HS:n koronaseuranta: Päivittyvä uutisseuranta
– YLE:n koronaseuranta: Päivittyvä uutisseuranta
WHO:n päiväraportit
– Reaaliaikainen YouTube-live: maakohtaiset tilastot tartunnoista, kuolleista ja parantuneista

POST SCRIPTUM: MITEN PERUSTELEN KAKSI KUUKAUTTA?
Korona voi itää 24 päivää. 22 päivän jälkeen keskimäärin sairastuneista ei löytynyt enää havaintoa viruksesta. Pisimmilläänkin toipumisaika on ollut 37 päivää. 24 + 37 on 61. Hyvin pieni promille on viruksen tartuttama niin pitkään. Ja vaikka olisi, se ei estä muuta Suomea jatkamasta elämää.

Tärkeintä on estää virusten leviäminen eri kuntiin. Kun leviäminen on estetty, siitä alkaa viruksen alasajo kriisikunnissa ensin kaupunginosittain ja lopuksi naapurusto- / talouskohtaisesti.