TEEMA 1: LÄHIMMÄISTEN PAHOINVOINTI
– MIKSI TÄMÄ ON PAKKO RATKAISTA?

Jos ihminen on köyhä – hän voi pahoin.
Jos ihmistä lyö – hän voi pahoin.
Jos ihminen on yksinäinen – hän voi pahoin.

Jos ihminen on kovan työpaineen stressaama – hän voi pahoin.

Mielenterveysongelmien kustannukset aiheuttavat arviolta 11 mrd:n kustannukset.

Pahoinvoinnin poistamiseen tarvitaan kaikki työkalupakin työkalut. Niistä tärkein on välittäminen – lähimmäisen rakkaus. Se, että tervehtii ihmisiä, kysyy kuulumisia, tarjoaa apua. Valtiolla on jonkinlaiset työkalut vastata jokaisen tarpeisiin, mutta valtio ei voi koskaan olla lähimmäinen. Siksi välittävä, rohkaiseva ja neuvoja antava naapuri, läheinen tai ystävä on tärkeämpi kuin mikään.

Jos seuraavan neljän vuoden aikana saamme naapuri- tai lähimmäiskontaktin kaikkiin, myös valtio pystyy auttamaan sosiaalipalveluilla jo ongelmien varhaisvaiheessa, tai jopa ennaltaehkäisevästi.

Hyvinvointi on kotimaamme ratkaisevin kysymys, ja sen rakentamiseen on saatava kaikki mukaan. Jokaisen 5 500 000 kansalaisemme teoilla, hymyillä ja sanoilla on väliä.

TEEMA 2: YMPÄRISTÖKATASTROFIT
– MIKSI TÄMÄ ON AIHEENA TÄRKEÄ?

Ihmiskunta pystyy tuhoamaan itsensä nopeasti tai hitaasti itsekkyyttään. Tällaisia välineitä on aseiden lisäksi saasteet, ylikalastus, maan ja ilmaston vahingollinen muokkaaminen niin, että luonnon tasapaino järkkyy ja eläinten ja kasvien elintila supistuu.

Ihmiskunnan pystyy tuhoamaan myös ulkopuoliset tekijät. Emme voi varmaksi sanoa, milloin seuraava asteroidi-isku tulee, tai milloin joku supertulivuorista purkautuu.

Turvapaikkakriisi testasi kriisikestävyyttämme 35 000:lla henkilöllä. Suoriuduimme välttävästi, mutta paljon isommat haasteet on edessä, ja ne on pakko hoitaa kuntoon kansallisesti ja kansainvälisesti.

Ensimmäinen ja tärkein harjoituksemme on muuttaa elintapaamme niin, että emme ole luonnolle taakka, vaan sen ylläpitäjä ja hoitaja. Seuraavaksi meidän tulee rakentaa puitteet ruokahuollon turvaamiselle ja väestön siirroille.

Aiheesta havainnollisemmin täällä: Järkiaskeleet ilmastotavoitteiden saavuttamiseen

TEEMA 3: KESKUSTELUILMAPIIRI
– MIKSI TÄTÄ EI VOI OHITTAA?

Vihapuhe on tullut tutuksi viime vuosina. Asia on kuitenkin paljon monimutkaisempi, kuin vastapuolen nimittely tyhmäksi karvattomaksi apinaksi, joka ei tiedä mistään mitään.

Ongelmamme ei ole se, että joku ei tiedä jotain. Ei edes se, että joku näkee asiat toisin.

Ongelmamme on se, että suhtautumalla toisiin ihmisiin vähäarvoisina, tai arvottomina, tuhoamme edellytykset voittaa toisen luottamus ja kunnioitus. Ja nimenomaan näitä tarvitaan hedelmälliseen keskusteluun, yhteisymmärrykseen ja yhteistyöhön.

Kansanedustajien tulee toimia esimerkillisesti. On aika tuoda toistemme kunnioitus ja empatia kansakuntamme arvostuksen keskiöön.

MISSÄ MUUT TEEMAT? MIKSI JUURI NÄMÄÄ?
Nämä kolme katsoin sellaisiksi asioiksi, joiden hoituessa moni muukin asia korjaantuu. Kaikki kansalaisia koskettavat aiheet ovat silti tärkeitä ja hoitamisen arvoisia.