Uskonnonvapaus.fi kysyi ja minä vastasin

Uskonnonvapaus.fi kysyi, ja minä vastasin:

1. Tuleeko poikien ympärileikkaus uskonnollisista syistä sallia?

Ympärileikkaus uskonnollisista syistä tulee kieltää.
Poikavauva ei kykene päättämään esinahkansa kohtalosta ja suhtautumisestaan uskonnollisiin kysymyksiin senkään vertaa, mitä alaikäiset tytöt klitoriksen ja häpyhuulien turmelemisen suhteen. Uskonnonvapaus tarjoaa ihmiselle mahdollisuuden valita eri uskontojen ja uskonnottomuuden välillä. Ympärileikkaus voidaan sallia ainoastaan täysi-ikäiselle täydessä ymmärryksessä olevalle henkilölle hänen omasta tahdostaan. Ei ole teologisia argumentteja, että ympärileikkaus olisi ratkaiseva henkilön tuonpuoleisen kohtalon kannalta. Pakottaminen ympärileikkaukseen ja sen suorittaminen ilman ammatillista pätevyyttä tulee olla johdonmukaisesti osa Suomen rikoslakia, koska uskonnonvapaus on ennen kaikkea henkilökohtainen vapaus, josta vain yksilö itse voi päättää.


2. Tuleeko jumalanpilkan rangaistavuus säilyttää?
Ei, jumalanpilkka on poistettava rikoslaista. Jumala kestää pilkan. Siksi sen rangaistavuus tulee poistaa. Sen sijaan on mietittävä, että kuinka turvataan uskonnollis-filosofinen ajatustenvaihto. Uskontojen tehtävä on auttaa ihmistä. Sitä ei saa asettaa palvelijan roolista isännän rooliin. Uskontoja on voitava arvioida ja arvostella. Uskontoja on voitava sananvapauden ja omantunnon piirissä voitava arvostella jopa voimakkaasti, mutta totuudessa pysyen. Ainoa syy rangaista henkilöä on tarkoituksellinen valhe ja pilkka, jonka tavoitteena on vihanlietsonta ja siten ihmisten hyvinvoinnin vaarantaminen.

3. Tuleeko evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon verotusoikeus poistaa?
Päinvastoin, verotusoikeutta on tarjottava muillekin uskontokunnille. Uskontokunnat tekevät tärkeää työtä. On loogista antaa kaikille uskontokunnille mahdollisuus halutessaan verottaa jäseniään. Yhtä loogista on antaa uskontokunnan jäsenille mahdollisuus kieltäytyä verosta.

4. Miten hautaustoimi tulee järjestää?
Evankelis-luterilaisen kirkon tulee hoitaa hautaustoimi ja saada siitä korvaus. Kirkko hoitaa hommansa hyvin. En katso tämän olevan ratkaisevan suuri kysymys, mutta pidän mahdollisena hautaustoiminnan toisenlaistakin järjestämistä, jos sellaiselle näyttää löytyvän halua. Elämän matkan päättyminen tulee kuitenkin olla vainajan muistoa ja tahtoa kunnioittava.

5. Tuleeko jumalanpalvelusten kuulua peruskoulun toimintaan?
 En vastaa / Ei mikään edellisistä. Jos me halutaan lapsistamme fiksuja aikuisia, silloin soisin lapsien käyvän eri uskonnollisten tahojen jumalanpalveluksissa. Se, että pitääkö se olla säännöllistä (kuten juhlajumalanpalvelukset jouluna ja keväällä), ja että miten se limittyy osaksi laajempaa kulttuuria, on eri kysymys. Ongelmamme ei ole uskonnot, vaan tietämättömyydestä johtuva kyvyttömyys keskustella rennosti ja älykkäästi maailmankatsomuksista.

6. Miten uskontoja ja elämänkatsomustietoa (ET) tulee opettaa?
Siirrytään kaikille yhteiseen katsomusaineeseen. Ei ole hyväksyttävä tilanne, että uskontojen opetus on yksipuolista tai vahvasti painottunutta. Uskonnot etsivät totuutta, antavat vastauksia niihin, ja siksi ne on voitava asettaa vertailtaviksi ja arvioitavaksi. Totuus ei pala tulessakaan. Se mikä palaa, saakin palaa. Tämä on haaste uskonnollisille kodeille ja uskonnollisille yhteisöille, mutta se on tervehdyttävä haaste kaikille.

7. Jos uskonnon ja ET:n opetus säilyy, tuleeko ET avata kaikille?
Kyllä, kaikkien on voitava valita ET-opetus.

8. Tuleeko kaupan voida kieltää myyjältä esimerkiksi huivin käyttö?
Kyllä, kauppias saa vaatia myyjiltä yhtenäistä pukeutumista. Markkinoilla tulee olla vapaus yli uskonnollisten rajoitteiden luoda brändejä ja liiketoimintaa. On yritysten oma asia päättää menestystekijöistään, eikä tätä vapautta tule rajoittaa. Yritys saa päättää, onko niillä palveluksessa huivittomien lisäksi huivipäisiä. Olisi mieletöntä rangaista sellaista kauppiasta, joka haluaa palveluksesnsa vain huivipäisiä. Työntekijällä on vapaus itse hakeutua mieleiseensä työpaikkaan, eikä työntekijän omantunnonkysymyksestä tai muusta uskonnollisesta näkemyksestä voi seurata se, että se määrää kauppiaan ja toisten elämää. Jos yritys toimii lain sallimassa vapaudessa, ei ole syrjintää irtisanoa työntekijää uskontoa ilmentävien seikkojen vuoksi. Sen sijaan syrjintää olisi irtisanoa työntekijä uskontokuntansa ja maailmankatsomuksensa perusteella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *