ISIS-vaimojen tuomionpäivä

Aloitan ja päätän tämän kirjoituksen kokeneen valtiomiehen Pekka Haaviston (vihr.) sanoilla (IL 15.08.2014):”Joko vastapuolen kanssa neuvotellaan tai heidät tapetaan. Tämä valinta tulee monessa kriisissä vastaan.”

Kyllä, haluan palata Suomeen nyt. Ehdottomasti, ehdottomasti, ehdottomasti.” sanoo suomalainen ”Sanna” Syyriassa tuhotun kalifaatin raunioilla.

Helsingin Sanomien artikkelissa Sanna kuvailee ”kaiken olleen hyvin, kunnes sota tuli ja pisti kaiken sekaisin.”

Sanna meni marokkolaisen miehen kanssa naimisiin, kääntyi muslimiksi ja matkusti vuonna 2014 perheineen Syyriaan ns. kalifaatin hallitsemalle alueelle.

Kuinka viaton Sanna ja samanlaisessa tilanteessa olevat naiset ovat? Puretaan tapaus atomeiksi, eli listataan niitä asioita, joilla on raskauttava merkitys.

 1. Kalifaatti: Sanna perheineen matkusti kalifaatin alueelle. Miksi ei mihin tahansa toiseen islamilaiseen maahan? Koska kalifaatti oli se juttu. Kalifaatti tarkoittaa tässä tapauksessa Abu Bakr al-Baghdadin teologialla islamilaista valtakuntaa, joka on alistanut koko maailman puhtaan islamin ja Allahin alaiseksi. 2013 Abu julisti virallisesti Irakin ja Levantin islamilaisen valtion syntyneen (ISIS = Islamic State in Iraq and Syria). On kysyttävä, että Sannako ei tiennyt mitään kalifaatista? Tai ei päässyt pois? Ei. Hän sanoo elämän olleen oikein hyvää siellä. Hän tiesi missä eli ja oli tyytyväinen siellä olemiseen, varmaan samaan tapaan kuin mitä muutkin muslimit ovat kotimaissaan.
 2. Syyrian sisällissota: He matkustivat Syyriaan 2014. Niin? Syyria oli siihen mennessä käynyt 3 vuotta sisällissotaa. Perhe matkusti tietoisesti sota-alueelle, jonne ei normaalit reitti- ja lomalennot lennä. Todennäköisesti he lensivät Turkkiin ja siirtyivät sieltä salaisia reittejä pitkin Kalifaatin rajojen sisäpuolelle. En usko, että muslimiperheessä mies ostaa lentoliput ja käskee pakkaamaan tavarat kertomatta tai keskustelematta mitään matkakohteesta. Syyriasta on varmasti käyty monta keskustelua jo ennen lentolippuja.
 3. Sharia-laki: Kalifaatti syntyi 29.6.2014 sharia-lain varaan. Sharia-laki ei suinkaan ollut kenellekään yllätys, vaan puhtaimman islamilaisuuden ydin ISIS/ISIL-järjestön jäsenille, siis se tapa, miten oikeaoppinen muslimi toimii. ISIS:n juuret yltävät silti vuoteen 1999, jolloin al-Qaida alkoi muotoutumaan ideologisesti ja organisatorisesti merkittäväksi toimijaksi. Sannan pukeutuminen osoittaa, että hän noudattaa sharia-lakia ja tuntee lait ja säännöt.
 4. Kalifaatin taistelut: Vuonna 2014 ISIS kävi aggressiivista laajentumistaistelua Irakissa ja Syyriassa. Arvioidaan, että ulkomaalaisia taistelijoita olisi matkustanut alueelle yli 40 000. Olisi erittäin omituista olettaa, ettei Sanna olisi seurannut Suomessa lehtikirjoituksia ja TV:tä.
 5. Kalifaatin viestintä: ISIS on levittänyt sanomaansa poikkeuksellisen tehokkaasti internetin välityksellä ympäri maailmaa. Viestinnän laatu oli korkeatasoista ja perustunut ajankohtaisiin tapahtumiin ja ideologian levittämiseen. Melko varmasti vähintään osa ISIS:n viestinnästä tavoitti aviomiehen lisäksi muutakin perhekuntaa. Jostainhan unelma muutosta Syyrian syttyi. Ja unelmista on tapana kertoa.
 6. Jihad-oppi: Teologisesti jihadissa kuoleva saa erityisaseman Allahin edessä ja pääsee muiden ohi suoraan paratiisiin ja sen antimiin käsiksi. Tämä on houkutellut taistelijoita alueelle jo Irakin sodasta lähtien. Halu tuhota vääräuskoiset amerikkalaiset keskellä islamin hallintapiiriä. Musliminaisille paratiisiin pääsy on ihan yhtä tärkeä juttu kuin miehillekin. Miksi siis Sanna olisi vähemmän kiinnostunut paratiisista kuin muut? On johdonmukaista arvailla, että asia on mietityttänyt Sannaa, ja asiaa on myös tutkittu.
 7. Hirmuteot: James Foley (toimittaja) mestattiin ISIS:n videolla 19.8.2014 sahaamalla hänen pää irti veitsellä. Tämä levisi niin kalifaatin sisällä, kuin uutisvälineiden kautta koko maailmaan. Myös muut hirmuteot kuten elävältä polttamiset, elävältä hukuttamiset ja muut teloitukset ISIS julkaisi tiedotusvälineissään. Pitäisin erittäin outona, jos Sanna ei olisi tästä kuullut mitään ennen muuttoa Syyriaan.
 8. Ideologia: ISIS:n ideologia pohjaa wahhabismiin ja salafismiin, jotka tavoittelet sitä kaikkein aidointa ja alkuperäisintä islamin muotoa, koska Muhammed ja hänen elämänsä esimerkki ovat se kaikkein täydellisin johtotähti, jota kaikkien tulee seurata. Tästä seuraa se, että kaikki muut ovat vääräuskoisia, jopa ne, jotka edustavat toista islamilaista suuntaa (shiiat yms.), tai liberalisoivat islamin tulkintaa light-versioksi. Tällöin kuka tahansa muu on väärässä tai jopa vihollinen ja ansaitsee oppirakennelman mukaisen kohtalon. Ei ole niinkään tärkeää kysyä Sannalta, ”mitä olet tehnyt”, kuin kysyä, että ”mihin ja miten sinä uskot?” Sillä on ratkaiseva merkitys koko tulevaisuuteen.
 9. Terrori-iskut: ISIS:n terrori-iskutoiminta aktivoitu kunnolla Irakissa vuonna 2013. Toukokuusta 2014 alkaen ympäri maailmaa alkoi tapahtumaan terrori-iskuja. ISIS:n huutoon oli vastattu.
 10. Lapsimorsiamet: Sannan 13-vuotias tytär on naimisissa. Joko Sanna on tietämätön, tyhmä tai hyvinkin tietoinen asiasta, ja hyväksyy asian uskonsa mukaisesti. Missään nimessä lapsimorsiamet eivät ole ollut yksittäinen ja harvinainen sattuma kalifaatissa.
 11. Lapsiterroristit: ISIS-opetti myös lapsia ampumaan. Eräällä videolla 4-vuotias poika ampuu pistoolilla vankia päähän. Kysymys siitä, miten viattomia, tai traumatisoituneita, tai vääristyneitä lapset ovat, on tärkeä kysymys. ISIS aktiivisesti opetti ideologiaa ja aseiden käyttöä lähes kaikenikäisille. Monet nuoret osallistuivat taisteluihin. Eräät itsemurhaiskuihin. Erinäisissä mestausvideoissa on lapsia paikalla katsojina. Kun kaikki tällainen on ollut yhteiskunnallisesti yleisesti hyväksyttyä, voi vaan miettiä, onko Sanna ollut kaikesta tästä täysin tietämätön. Ja on myös perusteltua kysyä, kuinka sekaisin lapset ovat. Ja millainen on ihminen, joka sallii lasten henkisen kehityksen ja moraalin totaalisen raiskaamisen.

Eikä tässä kaikki. Jos oletamme, että Sanna on jota kuinkin keskiverto suomalainen nainen, jolla on koulutus, ammatitaito, tunteet ja kyky tehdä valintoja, punnita ja arvottaa asioita – miten todennäköistä on, että henkilö on tyhmä, tietämätön ja kyvytön – totaalisen passiivinen elämän tuulten ja hartaan muslimimiehen ohjailtava täysin viaton olento?

Natsi-Saksassa keskitysleireillä palvelleet naiset olivat aktiivisia toimijoita. Ei jotain syyttömiä passiivisia yksilöitä. He osallistuivat suunnitelmalliseen joukkotuhoon ja olivat siihen sitoutuneita

Naiset ovat – vaikkakin vain murto-osaltaan – olleet suunnittelemassa ja toteuttamassa terrori-iskuja. On mieletöntä kuvitella, ettei maailmankuvalla ja uskolla olisi merkitystä arvoihin ja tekoihin.

Naisten merkitys ja roolit osana jihadismia tulevat hyvin esille Juha Saarisen kirjoituksesta ja ICSR:n raportista. Kyse on massiivisesta jihadistisesta liikkeestä. Ei mistään vain miessukupuoleen liittyvästä toksisesta mielenhäiriöstä, vaan kumpaakin sukupuolta houkuttelevasta ideologiasta.

Kuinka näitä ISIS-hirmuhallinnon naispuolisia jäseniä tulisi sitten kohdella?

He ovat ansainneet oman elämänsä. Tuoreessa Ilta-Sanoman uutisessa kerrotaan että ”Eräs [ISISnaisista repi paikalla olevaa, huivitonta naistoimittajaa hiuksista ja useampi naisista pilkkasi häntä vaatetuksesta.” Minun puolesta he saavat elää ihan ikiomassa maassa niin paljon kuin lystää. Ongelma näillä aivopestyillä ihmisolennoilla on se, että kuvittelevat oman asiansa olevan muidenkin asia, jonka voi korjata väkivallalla ja tappamalla.

Voidaanko sitten nämä kaikki ISIS-taistelijat vaimoineen surutta teloittaa tekojensa mukaisesti? Ei voida. Se, että jos toinen halveksii ihmisarvoa, se ei oikeuta sivistynyttä maailmaa halveksimaan sitä.

Voidaanko heille osoittaa oma maapala kalifaattia varten? Ei voida. He lisääntyisivät eristettyinä kuin kanit ja ennen pitkää meillä olisi Pohjois-Korean tapainen islamilainen sekasotku, joka saa jonain päivänä uudestaan idean valloittaa maailma, ja tällä kertaa ydinvoiman kera. Ei pidä vähätellä, etteikö ISIS:n joukoissa olisi ollut taitavia insinöörejä ja tieteen tekijöitä. Kun on unelma ja tahtoa, niin aina löytyy tekijöitä.

Ainoa johdonmukainen ratkaisu jihadistien kohdalla on naisille ja miehille erilliset vankilasaaret loppuelämän ajaksi. Eläköön siellä elämänsä loppuun saakka ilman yhteyttä ulkopuoliseen maailmaan. Aikalailla sama oikeusjärjestelmä, mitä monissa maissa, elinkautinen loppuelämäksi, jopa sadoiksi vuosiksi.

Emme saa unohtaa, että 2010-luvulla vuosien aikana kalifaatin hallitsemilla alueilla ja sen ulkopuolella tehtiin
– terrori-iskuja
– kidutettiin ihmisiä
– mestattiin ihmisiä mitä mielikuvitukselisimmilla tavoilla katoilta heittämisistä lähtien
– joukkomurhattiin etnisesti, uskonnollisesti, seksuaalisesti tai jollain muilla tavoin erottuvia ihmisiä
– harjoittaneet ihmiskauppaa sen kaikissa muodoissa lasten seksuaalisesta orjuudesta lähtien
…ja tukeneet tätä hulluutta synnyttämällä uusia jihadisteja, tukemalla omin käsin, antamalla henkisen tuen, perustelemalla hengellisten tekstien kautta ja niin edelleen

Suomeen yhdellekään jihadismiä tukevalla ei saa olla enää paluuta. Jihadismi pahimmillaan on kuoleman kultti ja ideologia, ja ISIS sovelsi sitä sen karmeimmamassa muodossa. Ei ole hyväksyttävää, että naispuoliset jihadistit pesiytyisivät Suomeen edistämään ideologiansa levittämistä.

Entä lapset?

Jos viranomaiset katsovat, että lasten kohdalla on toivoa, heidät pelastettakoon sijaisperheisiin ja annettakoon terapiaa ja apua takaisin normaaliin elämään. Tämä kysymys, kuten nais- ja miesjihadistien kohtalo tulee hoitaa kansainvälisellä yhteistyöllä sopien yhteisistä periaatteista, käytännöistä ja rahoituksesta.

Mitä tämä tarkoittaa Suomen seuraavalle eduskunnalle?

Suomessa terrorismia harjoittavan organisaation tukeminen tulee olla kriminalisoitua sen laajemmassa muodossa. Jos osallistut organisaation toimintaan eturintamassa tai kotirintamassa, olet syyllinen ja ansaitset hirmutekojen mukaisen tuomion riippumatta, oletko itse ollut aseen takana vai tukijoukoissa.

Seuraavan eduskunnan vakavana vastuuna on EU-puheenjohtajamaana avata väkivaltaisen jihadismin torjunta niin käytännössä kuin tuomioistuin tasolla. Tämä on asia, joka voidaan mokata sadalla eri tavalla, mutta hoitaa kunnolla vain yhdellä ja perusteellisella tavalla.

Arvoisa kansanedustaja Haavisto, loppupuheenvuoronne, olkaa hyvä.

”Kun väkivallan tie on huomattu mahdottomaksi, jäljelle jää vain neuvottelut. Tämä ei tarkoita, että jo tapahtuneet sotarikokset painetaan villaisella. Syylliset on tuotava oikeuden eteen ja tuomittava.”

Kiitos.

Jihadismin tuomionpäivä on koittanut.

(PS. Tuomion jälkeen on mahdollista, että ihmiset muuttuvat ja tajuavat ideologiansa järjettömyyden. Sitä en käsitellyt, koska se on ihan eri asia ja oma prosessinsa.)